Consuelo Vanderbilt, världens vackraste kvinna och kroppsidealens historia!

Världens vackraste kvinna, många sa att Consuelo Vanderbilt var då världens vackraste kvinna.

Jag har läst en essä som handlar om Consuelo Vanderbilt och kroppsidealens historia. Jag tyckte essän var spännande, trodde den skulle vara lite tråkigt men pga att den handlade om kroppsideal så tyckte jag att den var spännande.

Consuelo vanderbilt föddes 1877 i New york, New york, USA och dog 1964. Hon ansågs då vara världens vackraste kvinna. Två år innan hon separerade från sin man Charles målades en tavla av henne, den målades av Giovanni Boldini. Boldini sades vara svår på fruntimmer och uppvaktade även Consuelo under sittningarna så för att skydda sig själv bestämde Consuelo att hennes äldste son skulle vara med. När tavlan var färdig var Consuelo inte nöjd. Konstnären hade istället för att börja om hade han målat in sonen i hennes famn i en halvliggande, underlig position. I sin självbiografi skrev hon att hon tyckte hon såg ut som en indisk gudom… med tre armar som sticker ut åt olika håll. I boken som Peter Englund har skrivit, skriver han att kollar man på tavlan idag tänker man inte så mycket på posen som hon kanske gjorde och han skriver också att det kanske var sant att hon var världen vackraste kvinna!

I boken kan vi också lära oss om hur kroppsidealen i historien har sett ut. Hur det sett ur för kvinnor och män. Hur bröstens ideal  sett ut genom historien, t.ex. på 1100-talet då brösten skulle vara klotformade och äppelstora och på Consuelo Vanderbilts 1920-tal då de platta brösten gällde. Men det har ju inte bara idealen hos kvinnor som förändrats genom åren utan också männens, penisenidealen har också kommit och gått genom åren. Grekland under en viss tid var de små penisar som gällde. Men för romarna var idealet stora penisar. Stora penisar förknippades med stryka. Omskärelse t.ex. var från början ett sätt att märka slavar och Egyptiska krigsfångar.

Vill du veta mer får ni läsa boken själv. Bokens titel och allt sånt står nedan!

Jag har ju gjort ett inlägg om kroppsidealens historia för kvinnor, ett av mina första inlägg tror jag, så jag kommer inte gå in så djupt på detta. Länken till de inlägget finns nedan.

https://juliaeinarssoon.wordpress.com/2016/09/19/idealen-genom-historien/

Källor:

Tystnadens historia och andra essäer, Peter Englund, 2005, s.47-69

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s